ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовиниПод небето

Разчупват „Матрицата на глада“ в пловдивските училища

През март в Пловдив стартира инициативата „Матрица на глада“ насочена към превенция и информираност на хранителните разстройства при младежи от 12 до 19 години и техните родители.

Инициативата е част от каузите, разработени от младежи, включени в Проект „Младежка социална зона“, реализиран от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“ и част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Повече от два месеца инициативата набираше и обучаваше своите доброволци. Над 20 младежи и родители преминаха обучение за работа по подхода Връстници обучават връстници и провеждане на интерактивни обучителни сесии. С подкрепата на психолога Даниела Червенакова, доброволците усвоиха и конкретни знания – теоретични и практически за видовете хранителни разстройства и връзката им с емоциите ни.

През месец март доброволците започнаха своите посещения в пловдивските гимназии. Всяка седмица те посещават над 50 ученици между 8 и 11 клас и с помощта на игри и упражнения достигат до важни изводи и знания за опасността от хранителните разстройства и за самите себе си. Към настоящия момента в кампанията са включени ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“ , СОУ „Константин Величков“ и „СУ „Св, Св. Кирил и Методий“.

Важна част от успешната превенция на хранителните разстройства са родителите – за тях кампанията предвижда информационно-дискусионни срещи, които ще им помогнат да разпознават симптомите в своите деца и ще усвоят конкретни методи за подкрепа на младежите. От полза ще им бъде и издадения наръчник за родители на деца попаднали в матрицата на глада, както и вдъхновяващи истории на хора, успели да избягат от властта на анорексията /отказ от редовно хранене/, булимията /преяждане и повръщане/, хиперфагия /системно преяждане/, орторексия /мания да се яде само здравословна храна/ и др.

Статистиката показва, че над 250 000 души в Бълария страдат от хранителни разстройства, а по данни на Световната здравна организация през 2018 броят на заболелите от хранителни разстройства е нараснало в световен мащаб два пъти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина